Bizonyára sokan tapasztaltuk már, hogy a tetőtéri szobában nyáron szinte megfulladunk a hőségtől, télen meg azon gondolkodunk, hogyan lehetne úgy elérni egy kellemes, meleg hőmérsékleti szintet, hogy közben ne kelljen folyamatosan fűteni, de ne is fázzunk meg. Mivel a meleg levegő mindig felfelé száll, így több energiát fogyasztunk a földszinti fűtéssel, mint gondolnánk. Igaz az, hogy így a tetőtérben kb. 3 – 4 fokkal melegebb lesz, de szigetelés hiányában ez távozik is. Tehát, pazarlunk akaratlanul is.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy egy tetőszerkezet ugyanolyan figyelmet és törődést igényel, mint a homlokzat, mivel ez esetben is egy külső határolószerkezetről van szó. Ráadásul, egy tetőszerkezet intenzívebb felmelegedésnek van kitéve a Nap beesési szöge miatt.

Szigetelés szarufák között

Ez nagyon jellemző olyan esetekben, melyeknél a tetőteret utólagosan építik be (pl. bővült a család, önállósodni próbál a tini gyerek…). Ilyen szigetelésre a legjobb választás az üveg – vagy kőzetgyapot, mint szigetelő anyag. Ezt az anyagot kell a szarufák közé elhelyezni. Elméletileg, ezt a folyamatot megoldhatjuk mi magunk is, de a legjobb és legbiztosabb az lenne, ha szakember végezné el. Minden esetben meg kell győződni a szigetelőanyag minőségéről. Kiválóan helytáll eme témában a Knauf Ecose üveggyapot, mely elég alacsony Lambda (hővezetési tényező) értékkel rendelkezik (0,039 körüli vagy annál alacsonyabb érték). Fontos, hogy nagy vastagságban vagy akár több rétegben helyezzük el, figyelve arra, hogy minőségi munkát végezzünk (ha mégis mi magunk akarjuk megoldani a szigetelést).

Miután már kialakítottuk a belső burkolatot, és elvégeztük a szarufák közötti szigetelést – munkánk véget ért. Utólagos hibákat nagyon nehezen és költségesen lehet javítani, arról nem is beszélve, hogy nagyon nehéz, vagy lehetetlen hozzáférni bizonyos az érintett területekhez. Azért is javasolt, hogy szakember végezze ezt a feladatot, hisz egy megfelelően kivitelezett szigetelés 40 – 50 évre szól. Szolgál minket, és többszörösen téríti vissza befektetett pénzünket.

A fólia fontossága

Ez, mondhatni, kulcsfontosságú. Arról a fóliáról beszélünk, mely úgynevezett alátéthéjazat szerepét tölti be. Az említett fólia lehet párazáró vagy páraáteresztő.

Abban az esetben, ha a fólia párazáró, figyelnünk kell arra, hogy a szarufa vastagsága ne legyen teljes keresztmetszetében szigetelő anyaggal kitöltve. Egy egyszerű példaként említenénk azt az esetet, hogy ha 10/15 – ös a szarufánk, akkor semmi esetre se legyen 15 cm – es vastagságú. Mindez azért fontos, mert a belülről kifele áramló pára bejut a hőszigetelő rétegbe, ami szellőztetést igényel. Ezt egy keresztmetszetű légrés segítségével meg is tudunk valósítani. Mindez a kondenzáció megelőzésére szolgál.

A szarufa köztes része teljes keresztmetszetében kitölthető abban az esetben, ha alátéthéjazatként páraáteresztő fóliát alkalmaztunk. Ha egy fűtött helyiségből kijövő pára bejut a hőszigetelő rétegbe – nagyon sok problémát okozhat számunkra. Ezért fontos, hogy a belső páratechnikai réteg kellőképpen legyen beépítve, de az is fontos szempont, hogy minőségi termék legyen. Abban az esetben, ha az említett réteg nem légtömör vagy esetleg sérült, kiszakadt – hatalmas kárt okozhat a tetőszerkezetben, mely akár végleges is lehet. Elég akár egy fűtési szezon ahhoz, hogy a hőszigetelő réteg károsodjon.

A jó rétegrend

Manapság már minden – építkezéssel, felújítással kapcsolatos mozzanat – előírásokra épül. Mivel fontos számunkra, hogy otthonunk tetőszerkezete hőhídmentes és homogén szigeteléssel rendelkezzen, javasolt egy kiegészítő (5 – 10 cm – es) hőszigetelést végezni. Ezzel, a ma hatályos hőtechnikai előírásoknak is eleget teszünk. Ezt a kiegészítő szigetelést merőleges irányban helyezzük el a szarufák belső oldalán. Ha megnézzük a szigetelő rétegek teljes vastagságát, minimum 25 cm – t el kell, hogy érjenek.

Egy tetőtér szigetelő képessége javítható egy alacsony lambda értékű anyag beépítése által. Minél alacsonyabb az említett érték, annál jobb. Arról nem is beszélve, hogy nem mindegy a szigetelő anyag vastagsága sem, helyhiány tekintetében.

Hívja szakértőnket! +36204005040