Amikor megfogalmazódik a gondolat, hogy szeretné valaki külső homlokzati szigeteléssel ellátni házát, akkor a folyamat első lépcsőfoka

a szigetelni kívánt felület kiszámítása.

Azért is osztom meg önökkel a tapasztalataimat hőszigetelés felmérések ügyében, hogy bemutassuk, hogy kellő odafigyeléssel, és alapossággal egy magát „laikusnak” tartó ember is neki merjen állni megmérni a saját házát, hogy tájékozódni tudjon a piacon az árakról.

Természetesen nagyon sok apró, de annál fontosabb mozzanata van a folyamatnak.

Első lépésben jó tanács, hogy

készítsünk néhány képet a szigetelni kívánt felületről.

 

Homlokzat felmérése

Ezeket a képeket ha megnézi egy kivitelező már le tud vonni több fontos következtetést azzal kapcsolatban hogy milyen szerszámokkal, esetleg mekkora állványzattal kell majd készülni a munka elvégzéséhez. A felület láttán az is megállapítható, hogy elég lesz e például a polisztirol ragasztót használni a felület homogenizálására, vagy a hibás falrészek rendbehozatalára vakolóhabarcsot kell használni a kiterjedés miatt. Ezen fotók alapján az is megállapítható, hogy bádogosra szükség lesz e, hiszen ha a kiválasztott szigetelőlemez vastagsága indokolja akkor a tető külső síkját meg kell toldani, hogy a szigetelésen túl lógjon.

A képek elkészítése után az

egy síkba eső homlokzatok nagyságát kell kiszámolnunk.

 

Lábazati-homlokzati zóna meghatározása

A falsík hosszát meg kell szoroznunk a homlokzat magasságával. Ilyenkor még nem kapunk végleges eredményt az aktuális oldalfallal kapcsolatban, hiszen le kell vonnunk az erre a síkra eső  ablakaink és ajtóink méretét. Miután ezeket a méréseket elvégeztük nyílászáróink káváinak megmérése a következő lépés, hiszen a szigeteléssel az ablakoknál be kell fordulni a hőhidak lezárásának érdekében. Ilyenkor tudjuk meghatározni, hogy milyen vastagságú polisztirolt válasszunk ezekre a felületekre (2cm; 3cm).

Miután alaposan körbe jártuk az épületet, következő lépésként meg kell határoznunk, hogy

milyen magasságig érjen a lábazati zóna.

 

Falkáva megmérése

Mivel a lábazat egy víznek jobban kitett terület, ezért zárt cellaszerkezetű polisztirolt kell itt alkalmaznunk. A lábazati szigetelő lemezek általában néhány centiméterrel vékonyabbak mint a homlokzati szigetelő lemezek, ezáltal a homlokzaton lefolyó víz lecseppen a földre.

A két zónát alumínium lábazati indítóprofillal választjuk el egymástól.

Az indítósín mindig megegyező vastagságú a homlokzati szigetelőlemezzel, és a szükséges mennyisége: az épület kerülete, ebből levonva az összes ajtó szélességét.

Fontos megvizsgálni a régi vakolat minőségét, hiszen ha fel van táskásodva, vagy vizesedve akkor rászigetelve nagyobb kárt okozhatunk mint hasznot. A sérült falrészeken le kell verni a vakolatot és újra húzni habarccsal, vagy polisztirol ragasztóval. Amennyire lehet homogén felületre kell felraknunk a szigetelő lemezeket.

Lábazat megmérése

A hőszigetelő tárcsás dűbelek hosszát is úgy kell megállapítani, hogy:

szigetelő lap vastagság+ régi vakolat vastagsága+ 4 cm,

hogy a megfelelő kapaszkodási mélység meglegyen.

A hőszigetelés kivitelezés előtt elkészített képeket nem csak arra tudjuk használni, hogy kiderítsük milyen sajátosságai vannak az épületünknek a munka szempontjából, hanem arra is, hogy a külső falsíkon elhelyezett tárgyak hova is kerüljenek vissza. Ilyen tárgyak lehetnek esetlegesen a klíma kültéri egységek, a külső világító testek és reflektorok, valamint a házszámok és utcanév táblák is.

Ne feledjék, ha megfontoltan, és alaposan végezzük el a felmérést, akkor annál kevesebb előre nem tervezett költséggel fogunk találkozni a kivitelezés során.

Jó munkát kívánunk!

Sejber Dániel
termékmenedzser

Hívja szakértőnket! +36204005040