Egyre többen tervezik úgy épülő lakóhelyüket, hogy belekalkulálják a hőszigetelési lehetőségeket, illetve újítják fel meglévő házaikat annak érdekében, hogy otthonuk minél előnyösebben, a gazdaságosságot szem előtt tartva legyen kialakítva. Mik a megfelelő hőszigetelés előnyei?

Nemcsak az újonnan épülő lakóházak szigetelését lehetséges megoldani: akár az évtizedek óta álló épületek utólagos szigetelésére is van lehetőség. Ez azonban nem egy úgymond prémium vagy luxus opció: mindenkinek érdekében állhat, hogy emellett a felújítási módozat mellett dönt.

Több oka van annak, amiért érdemes ezt meglépni. A legnyomósabb érv természetesen a fűtési költségek csökkentésének potenciálja, amely képes lehet megtéríteni a szigetelésre fordított anyagi javakat. Ez az, amivel a legtöbben tisztában is vannak, ugyanakkor az is lényeges, hogy a nyári, meleg időszakban hűvösebben is tartható a lakás. Leegyszerűsítve: télen melegebb, a benti hőt jobban megtartja, nyáron pedig hidegebb, mert a kintit nehezebben veszi fel.

Azt is ki kell emelni, hogy az utólagos szigetelési munkálatokkal az épületek értéke is nő, valamint a szerkezet is tehermentesítésre kerül bizonyos mértékben. Így az élettartama nőhet, az állapotromlása csökkenhet – a kisebb páramennyiség következtében pedig kiküszöbölhetőek olyan bosszantó és káros problémák is, mint a penészesedés, vizesedés.

A hőszigetelés azonban nem csak abból áll, hogy a meglévő vagy az épülő falakat bevonják különböző, erre alkalmas anyagokkal (amelyekre később hosszan is kitér cikksorozatunk). Sok esetben az utólagos szigetelésnél ki kell cserélni a nyílászárókat (hiszen elég nagy gondot jelent, ha nem zárnak 100%-osan), sőt arra is sor kerülhet, hogy a teljes födémet, tetőt fel kell újítani.

A felsorolt érveken kívül az is nagyon fontos, hogy a fűtésszámla csökkenése mellett fűtésrendszerünkre is kevesebb terhet rovunk így, ebből pedig ésszerűen következik, hogy tovább használhatóak a berendezések, később kerülhet sor ezek cseréjére.

Hívja szakértőnket! +36204005040