A szilikon gyanta kötőanyagú vakolatok alkalmazása egyre inkább teret hódít, a kőzetgyapotos hőszigetelő rendszerek mellett egyre többen választják polisztirolos hőszigetelő rendszerek bevonataként is.

Általánosságban elmondható, hogy a szilikon vakolatok kiváló páraáteresztő képességgel bírnak, felületük víztaszító és rugalmas.

A kiváló páraáteresztő képesség akkor fontos, ha régi (akár műemlék jellegű) épületeink vert-, vagy vályogfalait szeretnénk vakolni, mert ilyen esetekben a falak állékonyságát veszélyeztetheti, ha meggátoljuk a pára áramlását a falazatban.  Épp ezért, ezeknél az épületeknél a homlokzati hőszigetelésnél is pára- és lég áteresztő kőzetgyapot lemezeket alkalmazzuk.

A felület víztaszító tulajdonsága a falakat áztató csapadék elleni védelem szempontjából jelentős, illetve öntisztuló képességet eredményez: a falat szennyező por, korom, füstgázok lerakódásait eső alkalmával a felületen megkapaszkodni képtelen vízcseppek folyamatosan mossák. A szennyeződések nem kötődnek meg a falfelületen, ezért nem biztosítanak táptalajt a gomba- és algafajok megtelepedéséhez!

Könnyű belátni, hogy a fenti tényezők a vakolat színtartósságát, élettartamát pozitív irányba befolyásolják.

A szilikonos vakolatokkal is kialakíthatók mindazok a felületi struktúrák, melyeket a műgyantás vakolatoknál megszokhattunk (kapart-, gördülő szemcsés stb)

Az alkalmazás technológiát tekintve a szilikon vakolatok felhordásánál ugyanazokat a szabályokat kell betartanunk, mint a műgyantás vakolatoknál: Homogén vízfelvevő képességű, portól, málló részektől mentes felületre kell felvinnünk, megfelelő hőmérsékleti-, csapadék-, szél stb. viszonyok mellett. (Ezeket következő cikkeink egyikében részletesebben is tárgyaljuk)

Kérjen árajánlatot itt!

Hívja szakértőnket! +36204005040