Polisztirolt vagy kőzetgyapotot válasszunk jelenleg?

Polisztirol vagy Kőzetgyapot?

Alapvetően e két megoldás az elterjedt. Az árak tekintetében is adódnak különbségek közöttük, és szintén eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. A polisztirol egyértelműen népszerűbbnek bizonyul, de a kőzetgyapotnak is megvannak a maga előnyei. 2021-ben mind a két termék, mint szinte minden hatalmas áremelkedésen ment keresztül.

Ha a népszerűség alapján állítanánk sorrendet, akkor azt egyértelműen a polisztirol vezetné. A hétköznapi nevén csak hungarocellként ismert hőszigetelő anyag kedvező áron elérhető, viszont bizonyos szempontból elmarad hőszigetelő hatékonysága a kőzetgyapottól. Érdemes azonban elsőként átgondolni, hogy az otthon hőszigetelésekor milyen szempontokat tartunk fontosnak.

Polisztirol vagy Kőzetgyapot?

A kedvező árakhoz nem kell a minőséget feláldozni…

Melyik olcsóbb?

A kedvező árakhoz nem kell a minőséget feláldozni, ugyanis a polisztirol tartós és hatékony megoldás. Akkor is gond nélkül dolgozhatunk vele, ha nem vagyunk szakemberek. Ugyanakkor fontos, hogy bizonyos alapvető szabályokat szem előtt tartsunk mind a felragasztáskor, mind az üvegszövet háló beágyazásakor, és az arra kerülő vakolóanyag felhordásakor. Ha mindez túl soknak bizonyulna, akkor bízzuk inkább profikra a hőszigetelést.

Mivel a kőzetgyapot szigetelés drágábban kihozható, ezért joggal merül fel a feltett kérdés. Mennyiben tud többet ez az alapanyag, hogy többet kell érte fizetni? Vajon jobban megéri beruházni, vagy a polisztiroltól is megkaphatjuk ugyanazt a végeredményt? Alapvetően három szempontból érdemes a kérdéseket megvizsgálni.

A polisztirol szigetelés a páraáteresztés szempontjából kevésbé jó választás, mint a kőzetgyapot. Míg a gyapot szálas szerkezetében a vízpára nem tud megragadni, addig a polisztirol hőszigetelés szellőztetés hiányában akár penészesedéshez is vezethet.

Ha a hőszigetelésen túl a hangszigetelés is kiemelt jelentőséggel bír az ingatlan tulajdonos számára, akkor a kőzetgyapot felé mozdul a mérleg nyelve. Ez utóbbi ugyanis képes arra, hogy az utca zaját maximálisan az otthon falain kívül rekessze.

A biztonságos hőszigetelést előnyben részesítők számára szintén jobb döntés a kőzetgyapot, melynek olvadáspontja valahol 1000 Celsius fok környékén található. Képes tehát arra az alapanyag, hogy meggátolja a tűz terjedését. Ez a polisztirol esetében már nem mondható el, főleg akkor nem, ha helytelenül szerelték azt fel.

Hogyan válasszunk

Melyik a jobb választás?

Polisztirol vagy Kőzetgyapot?

Ha kizárólag a hőszigetelő képességet vizsgáljuk, akkor alapvetően nem mutatkozik meg különbség a két alapanyag között. Sőt, a polisztirol esetében lehetőség van a grafit adalékanyaggal készült típus alkalmazására is. Ez vékonyabb rétegben képes ugyanazt a hőszigetelést biztosítani, mint amit vastagabb társai. Amennyiben tehát a pénztárcánk a döntő, akkor a fehér EPS hungarocell táblák javasoltak.

Mennyire számít a vastagság? A korábbiakból adódóan azt hihetnénk, hogy a hőszigetelés vastagsága egyértelműen meghatározza annak hatékonyságát is. Ez egy bizonyos pontig tényleg így is van, de van az a szint, amikor már nem érdemes tovább növelni a hőszigetelés vastagságát. 15-20 centiméternél nem ajánlott vastagabb rendszerben gondolkodni.

Polisztirol vagy Kőzetgyapot?
Polisztirol vagy Kőzetgyapot?

A szakértelem kiemelten fontos! Vannak olyan ház körüli munkálatok, melyeket az ember a takarékosság apropóján elvégez saját maga. Számos esetben viszont nélkülözhetetlen a hozzáértés. Bár az internet az egyes szakterületek sajátosságait közelebb hozza még a laikusokhoz is, de ez nem azt jelenti, hogy mindenféle előzetes tapasztalat nélkül érdemes lenne belevágni akár egy homlokzati hőszigetelésbe… Az építőiparban- s így a hőszigetelés területén is- rendkívül fontos az anyagismeret és a különféle technikák pontos ismerete. A nem megfelelő anyagtársítások, vagy például a hőszigetelő rendszer felhelyezési hiányosságai a hatékonyságot rontó tényezők lehetnek. Legjobb, ha ajánlás útján sikerül találni valakit.

Mielőtt azt gondolnánk, hogy a hőszigetelés a szigetelőlapok felragasztásából áll csupán, és már jöhet is a bepucolás, érdemes tudni, ez ennél bonyolultabb feladat. Nem csak a lábazatot, a nyílászárókat és az áthidalókat kell figyelembe venni a tervezésnél. A minőségi hőszigetelés tehát a választott alapanyagokon és a szakértelmen egyaránt múlik. Ne feledkezzünk meg az ingatlanhasználati szokásokról sem, hiszen ezek szintén hozzájárulhatnak ahhoz, hogy sikerüljön megelőzni a sokak által rettegett penészesedést.

Polisztirol vagy Kőzetgyapot?

Ne habozzon! Kérjen ajánlatot egyszerűen, gyorsan!

Hívja szakértőnket! +36204005040