GYIK, FAQ, Kisokos, Tudástár, Szakmai ismeretek – 

bárhogy is hívjuk, reméljük anyagunk segítségére lesz a tájékozódásban és a helyes döntés meghozatalában!

 

Miért éri meg hőszigetelni?

A hőszigetelésnek köszönhetően rengeteg energiát és pénzt lehet megspórolni. Nem mellesleg növeli az ingatlan értékét, ami eladásnál nagyon sokat számít. Bérbeadásnál pedig sokkal vonzóbb egy alacsony rezsijű lakás.

Mi határozza meg a hőszigetelés hatékonyságát?

A felhasznált hőszigetelő réteg vastagsága. Minél vastagabb, annál több energiát lehet megspórolni.

Dupla vastag hőszigetelés elkészítése esetén a költségek is a duplájára duzzadnak?

Nem! Ez tévhit, mert csak a polisztirol 1m2-re vetített ára fog megváltozni a többi elemé és a munkadíj ugyanannyi marad.

Mit nevezünk hőszigetelő alaprendszernek?

Hőszigetelő alaprendszernek a polisztirol, ragasztótapasz és az üvegszövet háló termékeket együttesen nevezzük. Ha ezekhez még hozzávesszük a vakolatalapozót és vakolatot már komplett hőszigetelő rendszerről beszélünk.

Mi az a passzív hőszigetelés?

Passzív hőszigetelésnek azt nevezzük, amikor a hőszigetelő anyagot (polisztirol, üveggyapot, kőzetgyapot stb) a hagyományos homlokzati falra rögzítjük. A passzív hőszigetelés hátránya, hogy lecsapódhat a pára, ami penészedést okozhat.

Mennyi idő alatt térül meg a befektetés?

Nagyjából 30-40%-al lehet csökkenteni a fűtés költséget, hőszigetelés alkalmazása esetén. Pluszban még az energiaárak növekednek és valószínűleg ez nem fog változni. Tehát körülbelül 2-3 éven belül várható az, hogy megtérül a befektetés.

A hőszigetelés egyúttal hangszigetelés is?

Nem! A műanyag keményhab hőszigetelő anyagok akusztikai tulajdonságai rosszak, ezért hangszigetelésre alkalmatlanok.

Mi az a hőátbocsátási tényező?

Megmutatja, hogy a fal 1m2-es darabja mennyi hőenergiát enged át akkor, ha a külső és a belső oldal között pontosan 1°C (vagy Kelvin) a különbség. Ma házat építeni kizárólag akkor lehet, ha a hőátbocsátási érték nem magasabb mint 0,45W/m2K.

Milyen vastagok a polisztirol lapok?

Különböző vastagságban (2-20 cm) általában 50 x 100 cm méretű táblákban kerülnek forgalomba. Homlokzatra mindenképp érdemes 5 cm-nél vastagabb lemezt ragasztani. De manapság már a 10-12 cm-es polisztirol lapok is gyakoriak.

Az EPS mennyire hőszigetelő?

Ez az EPS vastagságától függ. A 2cm-es a legvékonyabb, a 20cm-es pedig a legvastagabb. A hőszigetelt faltól függően érdemes választani.

Milyen időben használhatók a homlokzati finom vakolatok és festékek?

A vakolat párás, ködös, esős időben, +5°C alatt és tűző napon nem használható.

Hova szabad felkenni a vakolat alapozót?

Csak száraz, hibátlan, pormentes, egyenletes felületre szabad felkenni a megfelelő higítású, színes alapozót.

Mire való a dübel?

A dübel vagy másnéven tipli rögzítésre való. A rögzítéstechnika fő eleme.

Mennyi dübel kell egy szigeteléshez?

Polisztirolos rendszer esetén 5-6db /m2, kőzetgyapotos rendszer esetén 8-12db /m2.

Milyen hosszút érdemes választani a dübelből?

A hosszát úgy érdemes megválasztani, hogy a falban minimum 6cm fogjon.

Hogy helyezzem fel az üvegszövethálót?

Az ablakok felső sarkainál a repedések elkerülése végett 45°-ban a szövetet két rétegben (kb. 20-40cm) kell felhelyezni, ahol az egyik réteget átlósan, diagonálisan el kell fordítani.

Miért kell élvédő, hálós élvédő?

Az élvédő tökéletes élhatást biztosít és véd a sérülések ellen. Fontos, hogy az élvédőket minden esetben a felületi hálózást megelőzően kell elhelyezni. Élvédőt minden sarokra és élre tenni kell.

Milyen kiszerelésben kapható ragasztó?

2 féle ragasztót használunk. Az egyik, amelyet por formában lehet megvásárolni 25kg-os zsákokban és víz hozzáadásával lesz felhasználásra kész állapotban. Ebből 1 m2-hez körülbelül 5-6 kg kell, de ha régi vakolt felületre szeretnénk ragasztani ez az érték akár 7-8 kg is lehet. Újabb technológia a „flakonos” ragasztó, amely kültéri és beltéri hőszigetelésre szolgáló habosított polisztirol lemezek rögzítéséhez, hőszigetelésben lévő dilatációs hézagok kitöltéséhez, valamint faelemek szigeteléséhez és ragasztásához használható. Könnyebb az alkalmazása mint a por formátumú ragasztónak.

Hívja szakértőnket! +36204005040