Mielőtt belevágnánk otthonunk hőszigetelésébe, számos kérdés merül fel bennünk, aztán félelmeink miatt -melyek többnyire abból fakadnak, hogy tévesen vagy kevésbé vagyunk informálódva – halogatjuk a munkálat elkezdését.

Tisztában vagyunk azzal, hogy egy megfelelő hőszigeteléssel, sok energiát, ezáltal pénzt takaríthatunk meg, mindennek ellenére sokan tartunk attól, hogy esetleg fog – e megfelelően szellőzni a fal; vajon a külső vagy a belső szigetelés a jobb; van – e jelentősége a vakolat színének… Ilyen és ehhez hasonló dilemmák kavaroghatnak bennünk.

Az alábbiakban segítünk néhány, elég gyakori kérdést megválaszolni.

Igaz, hogy a belső hőszigeteléssel jobban járok, mint a külsővel?

Állítólag, olcsóbb is, annak ellenére, hogy ugyanolyan jó, mint a külső…

Ne csak a spórolást tartsuk szem előtt, hisz vannak más szempontok is, amit figyelembe kell venni. Vajon miért van az, hogy a szakemberek nem minden esetben javasolják a belső hőszigetelést? Okkal teszik ezt, jót akarnak nekünk. Szakmai tudásuk és tapasztalataik révén tudják, hogy belső hőszigeteléssel a homlokzati falak télen sokkal hidegebbek lesznek, mint egy külső hőszigeteléssel. Mindez azért van, mert belső szigeteléssel tulajdonképpen megakadályozzuk, hogy az említett falakat a belső, meleg levegő átjárja. Abban az esetben, ha a párazárás nem a legprofibb módon lett megoldva, a hideg fal és a szigetelés érintkezésénél páralecsapódás keletkezik, aminek penészes fal lesz az eredménye.

A hőszigetelés lényege a hőtárolás. Abban az esetben, ha belső szigetelés mellett döntünk, nem árt tudnunk, hogy a külső falak átveszik a külső levegő hőmérsékletét, így a hőtároló képesség nem tud érvényesülni. Ebből is adódik, hogy gyorsabban kihűl az otthonunk, és megint azon kell gondolkodnunk, hogyan érjünk el „takarékos meleg”- et.

A belső szigetelést olyan épületek esetében érdemes alkalmazni, ahol rövid ideig tartózkodunk, lakunk – gondolok itt egy nyaralóra. Itt a fent említett páralecsapódás kockázata kisebb.

A fenti kérdésre azt mondanám, ne sajnáljuk a pénzt a megfelelő hőszigetelésre. Az a legjobb otthonunk – és önmagunk számára – ha a külső szigetelést választjuk. Egészségünk és komfortérzetünk javára fog szolgálni.

Félek a tetőszigeteléstől, mert beleköltöznek a rágcsálók, a darazsak…

Akárcsak nekünk, embereknek, a kis állatok, rágcsálók számára is jó érzés egy meleg, hidegtől védett helységben tartózkodni. Ezen állatkák a beépítetlen tetőteret tartják a legmegfelelőbb menedéknek a téli hónapokban, mivel alig használt területről van szó. Számukra a tetőtér melege a lényeg, maga a menedék, nem pedig a hőszigetelés anyaga. Ezt abból is tudhatjuk, hogy még egy szigetelés nélküli tetőtérbe is beköltöznek. Kell nekik egy csendes, hidegtől védett zug.

A beköltözést úgy tudjuk legjobban kiküszöbölni, ha figyelünk arra, hogy ne legyen sehol egy rés, egy lyuk, amelyen át a tetőtérbe vagy a tetőszerkezetbe be tudnak jutni.

Állítólag asztma esetén nem tesz jót a szigetelés, mert nem szellőzik a lakás. Ez igaz?

Nagyon fontos, hogy otthonunk levegője a lehető legtisztább legyen, nem csak egészségügyi szempontból, hanem mert egyszerűen jobban érezzük magunkat így. A friss levegő fontosságát fokozza, ha esetleg gyerekünk asztmás. Ebben az esetben (is) nagyon figyeljünk arra, hogy a falak ne penészesedjenek. Elég egy csőtörés vagy egy hibás vízszigetelés, máris megjelenik a penészfolt. Szintén penészesedés az eredménye a páralecsapódásnak is, mely abban az esetben jön létre, ha a hőhidak miatt a fal hideggé válik egy meleg – hideg épületszerkezet érintkezésénél. Mindez, egy megfelelő hőszigeteléssel, meg is szüntethető. Arra azonban figyelni kell, hogy NE nedvesen „csomagoljuk be” a falat.

Az üveg – vagy kőzetgyapot – nagyon jó szigetelőanyagok, mivel remek pára- és nedvesség kiengedő képességgel rendelkeznek, ezáltal a fal száraz marad. Ez egy jó választás a tiszta levegő és egészségünk érdekében.

Tényleg nem ajánlott a sötét vakolat?

Valóban nem ajánlott. Hogy miért? Mert a világos színű vakolattal szemben a sötét felület magasabb hőmérséklettel rendelkezik. Ennek eredménye, hogy komolyabb hőingadozás esetén, a sötétebb vakolat nagyobb százalékban van kitéve a repedezés veszélyének. Hallgassunk a szakemberre, mellőzzük a sötétebb színt hőszigetelés esetén.

Olyan egyszerűnek tűnik a szigetelés, megcsinálom én – nem kell munkadíjat fizetni

Milyen jó érzés egy férfinak, ha a házzal kapcsolatos „férfias” munkálatokat saját maga el tudja végezni. Arról nem is beszélve, hogy ezzel még imponál is a feleségnek, hisz „az én férjem mindenhez ért”. Ez szép és jó, de érdemes átgondolnunk, milyen fába is vágjuk bele a fejszénket…

Egy hőszigetelési munkálat szakemberi tudást igényel, mert számos komoly probléma fordulhat elő a későbbiekben, amire nem is számítottunk. Pl. nem mindegy, hogy hogyan helyezzük fel az anyagot. Ha hibázunk – hőhíd alakulhat ki, melynek eredménye a penészesedés. Ezt pedig nem szeretnénk ugye? Az is problémát okozhat, ha nem megfelelően rögzítünk.

Ha nem ismerjük kellőképpen a szigetelési folyamatot és annak fortélyait, ne vágjunk bele, mert nem spórolunk, hanem könnyen megeshet, hogy ráfizetünk, nem is keveset. Mindemellett, a ház szerkezetében is komoly károkat okozhatunk, melynek következtében úgyis szakemberhez kell majd fordulnunk. Nem csak a munkát, a tudást és a minőségi végeredményt fizetjük meg. Nem éri meg kockáztatni.

Ha ezen gyakori kételyek mellett lenne még felmerülő kérdése, forduljon szakemberhez, aki készségesen az Ön segítségére lesz.

Hívja szakértőnket! +36204005040