A homlokzati hőszigetelés célja falaink hőszigetelő képességének növelése, beleértve a hőhidak megszűntetését, melyek gyakran előfordulnak födémek koszorúin, szigeteletlen árkád aljakon, áthidalóknál, oszlopoknál, stb. A homlokzati hőszigetelő lemezeket ragasztással rögzítjük a falfelülethez, a mechanikai rögzítés kiegészítő elemei a tárcsás dűbelek. Azért van rájuk szükség, mert a falfelületre rögzített szigetelő lemezek ragasztását magasabb épületeknél a szél szívó hatása, a szerkezeti mozgások, vagy a hőszigetelő rendszer puszta súlya is gyengítheti.

A dűbelek műanyagból készülnek, műanyag- vagy fém szeggel. A fém szeggel ellátott dűbelek a nagyobb súlyú szigetelő lemezek rögzítésére kínálnak megoldást (pl. kőzetgyapot lemezek), kialakításuk lehetővé teszi, hogy a rögzítés során ne alakuljanak ki pontszerű hőhidak, hiszen a fémszegek nem érintkeznek közvetlenül a fallal, ezért a külső hőmérsékletet nem tudják továbbítani. A nagy átmérőjű tárcsa a hőszigetelő lemezekre gyakorolt nyomás eloszlását segíti, megakadályozza, hogy a rögzítés átszakadjon az anyagon.

A szükséges dűbel hossz meghatározása a következő: szigetelő anyag vastagsága + rögzítési mélység (4-6 cm) + a ragasztó vastagsága (kb.: 1,5cm) + a régi vakolat vastagsága, ha van.

 

A dűbelt rögzítéskor nem szabad mélyre ütni a szigetelésben, csak annyira, hogy a dűbelfej egy síkban legyen a szigeteléssel. Családi ház szigetelése esetében a 6db/m2 mennyiség javasolt az alábbi ábra szerint.

 

 

 

 

Hívja szakértőnket! +36204005040