A homlokzati hőszigetelő rendszerek rétegrendjében az üvegszövet háló minősége és helyes alkalmazása meghatározhatja a többi rendszer elem funkcionalitását is. Az üvegszövet háló főbb paraméterei a megfelelő szakítószilárdság, rugalmasság, és ellenállóság az alkáli oldatok öregítő hatásával szemben.


A homlokzati szigetelés kérge, – a rendszer ragasztóba, vagy glettanyagba ágyazott üvegszövet háló alapvető feladata:

–          a felület ütésállóságának biztosítása. Itt azon homlokzati részekre gondolunk, ahol előfordul, vagy előfordulhat mechanikai behatás (pl. háziállatok, vagy járókelők nekitámaszkodnak, nekimennek stb.).

–         a felület simaságának, egységességének biztosítása a kivitelezés során, és

–         az egyéb környezeti hatásoknak (fagy, pára, hőingadozás stb.) kitett homlokzat védelme. Egy nem megfelelő szakítószilárdságú és rugalmasságú háló alkalmazása a felület repedezését eredményezheti. Jó szakítószilárdságú és rugalmasságú hálóval is megjárhatjuk, ha nem áll ellen az alkáli oldatok hatásainak, mert kedvező tulajdonságait gyorsan elveszíti.

A fentiek tükrében fontos, hogy ellenőrzött minőségű üvegszövet hálót alkalmazzunk, még ha kicsit többe is kerül. Az eltérés egy ellenőrizetlen eredetű pl. kínai háló és egy ellenőrzött európai gyártmány ára között néhány tíz forint lehet, vagyis egy átlagos méretű családi ház esetén 1-2 ezer forintos különbségről beszélhetünk.

Az üvegszövet háló csíkokat 10 cm-es átfedéssel helyezik fel, alkalmazott mennyisége a homlokzati felület 110%-a. Alkalmazás technikai szempontból fontosnak tartjuk még megjegyezni, hogy a hálót a hőszigetelő lemezekre egyenletesen (fogas glettvassal) felhordott glettanyagba kell beágyazni, és nem fordítva: előfordul, hogy a munka meggyorsítása érdekében, vagy hozzá nem értésből a hálót szárazon a hőszigetelő lemezek elé lógatják, és a hálón keresztül nyomják át a ragasztót gletteléskor. Ezáltal a háló nem lesz egységesen beágyazva, romlik a felülethez való tapadás és a háló szakító szilárdsága is.

 

Hívja szakértőnket! +36204005040