Kedves olvasó. Bizonyára önökben, vagy ismerősükben is megfogalmazódott már a kérdés, hogy vajon

lakóházuk különböző szerkezeti egységeit mivel is érdemes szigetelni?

Kezdjük talán a legkézenfekvőbbel, ami talán mindenkinek elsőre eszébe jutna, a homlokzattal. Ha már szóba került, akkor fontos megemlíteni, hogy az elavult régi ablakok új, hőszigetelt nyílászárókra történő lecserélése is részét képezi a homlokzati hőszigetelésnek. Emellett a homlokzatra több féle anyagból is választhatunk:

Első sorban mindenkinek talán a polisztirol, más néven hungarocell jutna eszébe. Legtöbbször az EPS rövidítéssel találkozhatunk vele kapcsolatban. Homlokzat tekintetében az EPS 80 a kézenfekvő, hiszen elég kemény ahhoz, hogy ellenálljon a időjárási körülményeknek. Két fajtája van a fehér és a grafit adalékanyaggal ellátott. A Grafit adalék kisebb vastagság mellett nagyobb hőszigetelési képességet biztosít. Akkor lehet indokolt a használata, ha például a telekhatárra épült ház szigetelése nem, vagy csak kis mértékben lóghat át a szomszédos telekre.

Teljesen más szerkezetű anyag, amit a homlokzati szigeteléskor használhatunk a vakolható táblásított kőzetgyapot. A bazalt olvadékából különleges eljárással készülő anyag szálai közé levegőt pumpálnak a gyártáskor, és így biztosít kimagasló hőszigetelő képességet. Súlya sokkal nagyobb mint a polisztirolé, így a falra való felfogatásnál nem elegendő a műanyag szeggel ellátott hőszigetelő tárcsás dűbel, hanem fémszeges testvérét kell alkalmazni. Tűzveszélyességi besorolása is kimagaslóan jó(A1), hiszen nem éghető. Nyugat- Európában 8m homlokzati magasság felett már kötelezővé tették a kőzetgyapottal történő hőszigetelést tűzvédelmi okokból. Kimondottan olyan falazatok tekintetében kell használnunk ezt a szigetelő anyagot amelyek „lélegző” szigetelést igényelnek(vályog, tömés, műemlék). Alkalmazásakor az anyaghoz illő speciális kőzetgyapot ragasztót kell alkalmazni, és szintén „szellőző” szilicon kötőanyagú nemesvakolatot.

Mivel az előzőekben említett anyagok képesek a víz felvételére egy tökéletesen viztaszító terméket kell választanunk, a lábazat tekintetében. A ház ezen része találkozhat a nedvességgel a földben lévő pincefalak esetében például. Kimondottan erre a falazati szakaszra ajánljuk a Gematherm XPS lábazati szigetelő lemezeinket. Ez egy zárt cellaszerkezetű anyag amely nem képes a víz felvételére. Specifikusan erre a felületre ajánlott vakoló anyagot is forgalmazunk amelyben 12kg különböző színű lábazati kavicsot keverünk 4kg műgyantába. Az így kapott lábazati vakolat teljesen víztaszító és alkalmazható a homlokzat alsó földhöz közeli részein.

Lakóterünkben is alkalmazhatunk különböző megoldásokat, legyen szó csak hőszigetelésről vagy hangszigetelésről egyaránt. A lépésálló EPS 100 szigetelést a földre helyezve elérhetjük lakóterünkbe alulról bejutni kívánó hideg megállítását. Emeletek között a padlóra fektetve is alkalmazható, csak ilyen helyeken elegendő a 2-3 cm vastagságú, míg talajon fekvő padló esetében indokolt a 8-15 cm vastagság.

Elérkeztünk házunk legfelső szerkezeti egységéhez, a tetőhöz, és a padlástérhez. Fontos megkülönböztetni a lakótérként beépített, vagy hasznosítatlan padlásterek aljzatát. Utóbbi esetében bőven elegendő, ha tekercses üveggyapotot fektetünk a padlóra. Lehetőleg több rétegben tegyük ezt minimum 15 cm vastagságban, és ügyeljünk arra, hogy az egyes tekercsek csatlakozási pontjai ne essenek egymás fölé ezzel is növelve a hőszigetelési képességét.

A gerendák közé, a cserepek alá viszont táblásított nem vakolható kőzetgyapotot ildomos rakni, hiszen a lécek közé jó alakíthatósága miatt teljesen megfelelő. Ez az anyag sokkal puhább mint homlokzatra alkalmazható vakolható fajtája. A lécek között rá szoktak segíteni a mesterek drótozással, hogy a helyén maradjon. A szigetelőanyagban esetlegesen lecsapódó pára megelőzését hivatott elérni a párazáró fólia, amit a fűtött tér és a táblás kőzetgyapot közé kell telepíten.

A falazatok és szerkezeti egységek sajátosságai miatt figyelmesen kell megválasztani az oda illő, lehető legnagyobb hőszigetelő képességgel bíró anyagot. Javasoljuk, hogy laikusként, minden esetben egyeztessenek hozzáértővel, vagy energetikai szakemberrel, mielőtt megválasztanák a hőszigetelő anyagot.

Hívja szakértőnket! +36204005040