Kedves olvasó!

Fontosnak tartom, hogy megosszam önökkel/veletek tapasztalataimat azzal kapcsolatban, hogy hogyan is épül fel egy nagyobb lakossági hőszigetelés projekt a tervezéstől egészen az átadásig.

Mivel jelenleg is zajló projektről szeretnék beszélni, így a folyamat első szakaszáról lesz szó részletesebben.

A JOLA Csoport

kb 9 éve foglalkozik hőszigetelés termékek beszerzésével, és forgalmazásával.

 

Azóta folyamatosan bővül a kínálat és az érdeklődés is.

Az idei „szezon” elején egyik fontos célomnak tartottam, hogy az ország egyes részein cégünk ne csak az anyagot tudja biztosítani a vásárlók számára, hanem tudjunk egy megfelelő  és precíz kivitelezőt is ajánlani a jelenlegi építőipari fellendülés közepette.  A nyugat-dunántúli régióban sikerült is megegyezni egy vállalkozóval, aki szombathelyi, soproni, sárvári és zalaegerszegi ügyfeleinknek nyújthat kézenfekvő megoldást a kivitelezésben.

Szombathelyen, márciusban megkezdődött egy 12 lakásos társasház külső homlokzati szigetelésének teljes lebonyolítása. Az árajánlatadás előtt a helyszínen egyeztettünk a lakóközösség képviselőjével és kivitelezőnkkel együtt a projekt lebonyolításának egyes lépéseiről. Látványtervek készültek, valamint felmértük a homlokzat minőségét.

Az árajánlat elfogadása után a kedves lakók kiválasztották a számukra megfelelő színeket és kezdődhetett is a folyamat.

Első lépésben a homlokzat felállványozása volt a fő feladat, melyet a megegyezést követően el is kezdtünk, és egy napot vett igénybe. Egyszerre csak egy homlokzati síkra állították fel az állványokat és rögzítették a homlokzathoz. Ezután a felület homogenizálása vette kezdetét. Jó esetben ez apróbb javításokkal jár csak.

Ezen folyamatok lezajlása előtt már megszerveztem a kellő mennyiségű, nagyjából 900 m²-nyi 10 cm-es polisztirol és a hozzá elegendő polisztirolragasztó helyszínre szállítását. A folyamat zökkenőmentesen lefutott, és az időjárás is megfelelő volt ahhoz, hogy elkezdődhessenek a munkálatok. A kivitelező Vasi Hőműves cég 4 emberrel kezdte meg a munkálatokat. A homlokzaton a lábazati zóna meghatározása után felfelé haladva fedték be polisztirollal az épület keleti falrészét, folyamatosan betartva a szakszerű kivitelezés fontos szabályait. Külön figyelmet kellett fektetni a gázszellőzőkre, melyek körül nem éghető vakolható kőzetgyapotot használtunk. Miután az anyagok felkerültek a helyükre némi száradási időt kihagyva elkezdték az üvegszövetháló beágyazási folyamatát, valamint a hálós élvédők is beépítésre kerültek a nyílászárók körül és az épület pozitív sarkainál. A külső réteg száradási folyamata után megkezdődhetett színezés.

A lakóközösség által megszavazott fő szín a JOLA 485-ös színkóddal ellátott 1,5 mm kapart, akryl kötőanyagú nemesvakolatunk lett. Díszítésként a JOLA 491 számú, valamivel sötétebb színű vakolóanyagára esett a választás.

A keleti homlokzat teljes befejezése után elkezdődött az állványzat áttelepítése az északi homlokzat mellé. Az épületnek ezen része jobban megsínylette a kb 30 év időjárását mint a nyugati homlokzat. Mintegy 4-8 mm vastagságban szinte a teljes felületen el kellett távolítani a régi kőporos vakolatot, amely több helyen is jelentősen fel volt táskásodva a nedvességtől. Itt a falazat helyreállításának érdekében jó minőségű vakolóhabarcsot használt a kivitelező cég a felület homogenizálása, majd itt is megkezdődhetett a szigetelés telepítése. Ez a folyamat jelenleg is zajlik…

Több megoldandó problémával is szembe találkoztunk első közös munkánk elkezdése után. Hatalmas és előre nem látható gond lehet a kedvezőtlenül alakuló időjárás. A falazat óvásának érdekében használni érdemes az állványzatot betakaró hálót. Ez a kifelé szálló port is visszatartja, valamint távol tartja a vizet a felülettől, nem utolsó sorban erős napsütés esetén árnyékolja a homlokzatot…

Logisztikai szempontból is érdekes volt a társasház, hiszen fekvése miatt behajtási engedélyt kellett kérni az önkormányzattól a kamion számára, és egy felüljáró miatt az áru helyszínre érkezésekor sajátos útvonalat kellett terveznünk.

Mindent összevetve azt mondhatom a projekt eddig teljesített szakaszairól, hogy minden apróbb és nagyobb nehézség ellenére tartjuk az ütemtervet, és a lakóközösség is elégedett az eddig elvégzett munkával és az anyagokkal is. Első közös munkánk eddigi eseményei arra bíztatnak minket, hogy tovább folytassuk a közreműködést.

Remélem további munkálatokban is közösen vehetünk részt.

Sejber Dániel

Hőszigetelés termékmenedzser

E

Videók a helyszínről

A vakolat felhordását megelőző alapozás

Hívja szakértőnket! +36204005040