Kedves Olvasó!

Téli időszakban, az időjárási körülmények megakadályozzák a külső, homlokzati hőszigetelést, így most az épületen belül elvégezhető szigetelési formákról szeretnék néhány szót ejteni.Lakóépületünk különböző szerkezeti elemeinek belülről történő hőszigetelésre is több kézen fekvő megoldást tud ajánlani a JOLA önöknek.

Két anyagféleséggel tudunk szolgálni szálas anyagok tekintetében.

1. Paroc UNS37 Z táblásított kőzetgyapot

2. Knauf Naturoll Pro 039 tekercses ásványgyapot

Mind a két anyagféleséget jól használhatjuk válaszfalakban, tetőszerkezetek belülről történő szigetelésénél, vagy nem járható padlásterek szigetelésénél. A hőszigetelő képességén kívül mind két anyagnak jó a hangszigetelő képessége is, valamint A1-es tűzveszélyességi osztályozásuk miatt gyakorlatilag nem éghetők.

-Nem járható padlásterek födém szigetelésére kollégáim a szaküzletben legtöbbször a tekercses anyagot szokták ajánlani. A kivitelezés nagyon egyszerű, így akárcsak én, kollégáim is buzdítani szokták a kedves vásárlókat, hogy saját kezüleg egy laikus is könnyedén boldogul ezzel a szigetelési formával. A tekercseket minden esetben két rétegben kell az aljzatra lefektetni. Amire figyelni kell, hogy a tekercsek találkozási pontjai ne essenek egymás fölé. Ezt nevezzük eltolt rétegrendnek. Ezen kívül a lakótér felől, tehát az anyag alá párazáró fóliát kell lefektetni, hogy megakadályozzuk a pára bejutását a szigetelőanyagba.

– Szarufák és gerendák közé a Paroc Uns 37Z táblásított kőzetgyapot amelyet legtöbbször keresnek vásárlóink országszerte. Ez az anyag jól, és könnyen formálható/alakítható. Az anyag és a fűtött lakótér közé párazáró fóliát kell felhelyezni, a szigetelés másik oldalára pedig páraáteresztő fóliát rakunk, ezzel biztosítjuk a szigetelés szellőzését, megelőzve a penészedést.

Szálas anyagok mellett télen is használhatunk polisztirolt, ha például pince födémet szeretnénk szigetelni. A homlokzaton megszokott minimum 80-as számmal ellátott anyag helyett itt elegendő a sokkal kevésbé terhelhető 30-as vagy 70-es számmal jelzett nikecell. Polisztirolragasztó segítségével a táblákat egyszerűen felragasztjuk a pincehelyiség plafonjára. A vastagság tekintetében azt mondhatom, hogy minél vastagabb annál jobb. Arra mindenképpen ügyeljünk, hogy a felragasztás után a felületet minden esetben vakolni kell.

Terhelhető polisztirol/ásványgyapot felhasználási forma, amikor teli alap hiányában az aljzatát szeretnénk hőszigetelni házunknak. Ilyenkor az EPS 100 vagy EPS 150 keménységű, köznyelven lépésálló polisztirolnak nevezett anyagot használhatjuk fel. Mindig ügyeljük arra, hogy a nikecell lapok fölé valamilyen nyomáselosztó felületet kell elhelyezni, legyen az furnérlemez, vagy vékony betonréteg. Ezek a polisztirolok hiába sokkal keményebbek a homlokzaton használt fajtáknál, a pontszerű nyomást nem bírják jól és beszakadhat az anyag akár egy lábnyomtól is. Ugyanerre a felhasználási formára kapható lépésálló kőzet- és üveggyapot is, így a vásárló több anyagból tudja megválasztani a számára megfelelőt.

Remélem ismét hasznos információkkal szolgálhattam.

Hívja szakértőnket! +36204005040