Hőszigetelő anyagok

Hőszigetelő anyagok: Mikor melyiket használja?

Szigetelésen gondolkozik? Akkor nem árt tudnia, hogy melyek a legnépszerűbb hőszigetelő anyagok és hogy közülük melyikkel járhat a legjobban. Eláruljuk a különböző típusok legjobb tulajdonságait.

Milyen népszerű hőszigetelő anyagok léteznek és mit kell tudni róluk?

EPS polisztirol hőszigetelés (hungarocell)

Először is le kell szögezni, hogy az ilyen fajta hőszigetelő anyagok homlokzati hőszigetelésre alkalmas, lábazatra viszont nem, mivel sem a stabilitásának, sem a hőszigetelő képességének nem tesz jót a víz.
Ennek ellenére manapság az EPS polisztirol a legnépszerűbb anyag és nem véletlenül. Bár szigetelő képesség tekintetében más termékek jobban teljesítenek, bizonyos tulajdonságai szinte mindenki számára csábítóak lehetnek.

XPS polisztirol hőszigetelés

Az XPS összetétele megegyezik az EPS polisztiroléval, a gyártása viszont lényegesen más. Ez pozitív irányba mozdítja el a tulajdonságait…sajnos az árával együtt. Lábazatok szigeteléséhez, pincékhez, lapostetőkhöz és padlókhoz is tökéletes hőszigetelő anyag.

Grafitos polisztirol hőszigetelés

A sima EPS-hez képest ez a hőszigetelő anyag tartalmaz grafit adalékot, ami nagyjából 15-20%-al növeli a lapok hővezető képességét. Ennek köszönhetően vékonyabb szigeteléssel is elérhető megegyező hatás, ha pedig ugyanazzal a vastagsággal dolgozol, mintha EPS-t használnál, akkor 20%-al növelheted az energiamegtakarításodat.
A grafitos polisztirol azokon a felületeken kifejezetten hasznos, ahol nincs sok hely és fontos lenne a vékonyabb szigetelés. Ilyen például az ablakok környéke.
Többi tulajdonságát tekintve nem igazán tér el az EPS-től: könnyű vele dolgozni, egyszerűen méretre vágható, nem veszélyesek rá a rovarok, valamint ha meg is gyullad, magától kialszik.
Az ára magasabb, mint a sima EPS szigetelésé – inkább az XPS lapokét súrolja, de ez teljesítményben is visszaköszön

Kőzetgyapot hőszigetelés

Ez a hőszigetelő anyag megolvasztott, szétszálazott kőzetszármazékból kerül előállításra, szigetelő hatását pedig a szálak között megrekedő levegő adja. Nagyon jó páraáteresztő tulajdonsága miatt leginkább vályogfalak és tetőterek szigetelésére használják.
A kőzetgyapot szinte alig tartalmaz szerves anyagot, viszont teljesen természetes eredetű és több évtizeden keresztül is megőrzi stabilitását. Ami talán ellene szól, az az ára. Elég drága és nem feltétlenül maga az anyag: nem olcsók a kiegészítői, a szállítása, de azoknak a szakembereknek a munkadíja sem, akik értenek hozzá.

Mind a(z) 8 találat megjelenítve

Hívja szakértőnket! +36204005040