Sokszor halljuk, olvassuk hőszigetelés esetén, hogy kicsi a hőátbocsátási tényező, alacsony a hővezetési tényező, de vajon tudjuk-e pontosan mit is jelentenek ezek a kifejezések.

Összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló szakszavakat és ezek jelentését, hogy vásárláskor, érdeklődéskor mindenki megértse miről is van szó.

Hőátbocsátási tényező: vagy másnéven U-érték. Meghatározza azt a hőmennyiséget, amely adott szerkezet 1m2 felületén átáramlik 1másodperc alatt, amikor 1fok különbség van a külső és belső hőmérséklet között. Az a kedvező minél alacsonyabb az U érték. Számitása: W/ m2K

 

Hővándorlás: Hő vándorlásról akkor beszélünk, ha a hő útja a melegebb közegből a hidegebb felé tart. 3 esetben beszélhetünk hővándorlásról. Hővezetés, hőáramlás és hősugárzás esetén.

 

Hővezetés: vagy konduktív hőátadás, amely a szilárd, folyékony vagy légnemű halmazállapotú rendszerekben jön létre a hőmérséklet különbségnek köszönhetően. A hővezetés közben kinetikus energiaátadás történik.

 

Hőáramlás: vagy konvektív hőátadás annyiban tér el a hővezetéstől, hogy itt anyagáramlás történik. A folyamat létrejöhet mesterséges vagy természetes hatás következtében is.

 

Hősugárzás: a szilárd vagy cseppfolyós anyag molekuláit mozgási energiájuk egy része elektromágneses sugárzási formában hagyja el. Bruttó hőátadás akkor történik , ha a melegebb test által kibocsátott elektromágneses sugárzást egy hidegebb test nyel el.

 

Hővezetési tényező: másnéven lambda érték. Az a hőmennyiség, amely egy anyag 1m vastagságú 1m2 felületén, 1 másodperc alatt átáramlik, amikor 1fok különbség van a külső és belső hőmérséklet között. Mértékegysége: W/(mK)

Hívja szakértőnket! +36204005040