Szigetelés hírek, még időben…

A még fagymentes, kora ősz tökéletes időszak arra, hogy időben felkészüljünk a téli hideg ellen és hőszigeteljük családi házunkat! Nem csak a fűtési számlánk csökkentésére kell ilyenkor gondolni, nem elhanyagolható szempont a környezetünk védelme a káros anyagoktól, valamint egészen egyszerűen az a komfortérzet, amit egy megfelelően szigetelt lakóépület télen (és nyáron!) biztosít!

Nagyon fontos lesz a következő években odafigyelnünk a korszerűsítési követelményekre. 2021-re megszigorodnak a családi házakra vonatkozó energetikai szabályok, miszerint csak azok a lakóépületek kaphatnak lakhatási engedélyt, amelyeknek az erőforrás igénye közel 0 értékű. Érdemes folyamatosan figyelni a pályázatokat, mert a CSOK-ot is kibővítik a felújításokra is, illetve pályázattal fogják segíteni az 1980 előtt épült családi házak rekonstrukcióját is.

Magyarországon közel 3 millió lakóház van energetikai szempontból elhanyagolt állapotban.

Idejétmúlt nyílászárók, hőszigetelés teljes hiánya vagy a kazánok rossz minőségével károsítjuk a környezetünket a túlzott víz illetve a levegő felhasználással, amit bolygónk már nehezen bír. Átlagosan itthon egy évben 300 kWh/év/m2 energiát fogyasztunk el, míg a szomszédban élő osztrákok ennek csupán felét, a svédekről nem is beszélve, akik a környezetkímélő életmódjukról híresek – náluk majdnem 70 %-al többet fogyasztunk.

Magyarország lakosságának közel 70 százaléka él családi házakban, ebből több mint 2 millió ember 1980 előtt épült családi házban,

melyek energetikai szempontból természetesen nem a mai követelmények szerint épültek, ebből kifolyólag mind az energia (és pénz)pazarlás, mind a környezetkárosítás igen jelentős, és erre akkor is fel kell hívnunk a figyelmet, ha tudjuk: egy idősebb ház önerejű szigetelése nem mindenkinek áll módjában.

„A magyar háztartások energiafogyasztásának csökkentésére, ezáltal pedig ökológiai lábnyomunk csökkentésére az egyik leghatékonyabb, a lakosság számára is elérhető eszköz a szigetelés, amely révén – korszerű nyílászárók és a megváltozott hőigényeket lekövetni képes kazán megléte esetén – akár 40-50%-kal is csökkenthető egy 60-as, 70-es években épült magyar családi ház energiafelhasználása és az általa a légkörbe jutatott üvegházhatású gázok mennyisége” – nyilatkozott Aszódy Tamás, a Knauf Insulation Kft. ügyvezető igazgatója:

„Egy 100 négyzetméteres otthont nagyjából 1,8 millió forintból lehet szigetelni korszerű hőszigetelő anyagok felhasználásával, a 2018-tól az energetikai felújításokra vonatkozó előírásoknak megfelelően. Az épület energiahatékonysági fejlesztéseknek új lendületet adhat az, ha a Családok Otthonteremtési Kedvezményét (CSOK) lakásfelújításokra is igénybe lehet majd venni, illetve ha a panelprogram mintájára a legjellemzőbb és legenergiapazarlóbb vidéki családi házakra, a kocka házakra is kidolgoznak egy felújítási programot” – emelte ki a pályázat fontosságát a szakember.

A 2018-tól szigorodó szabályozásoknak köszönhetően figyelemmel kell lennünk a „költségoptimalizált követelményszintre”, melynek eredményeként az épületeknek sokkal kisebb energiafelhasználást kell mutatniuk. Ennek három pillére: a szigetelés, a nyílászárók cseréje, valamint a korszerű fűtés és kazán.

2021-től használatbavételi engedélyt már csak azon épületek kaphatnak, melyek energiaigénye a nullához közelít, valamint szükségletének 25%át megújuló energiaforrásból elégíti ki.

Bízzunk benne tehát, hogy az állami támogatás nem marad el a következő években, de ettől még fordítsunk figyelmet a szigetelés szakmai színvonalára is, melyben a Knauf adott segítséget és alapelveket:

  •  Első körben vizsgáltassuk be egy energetikai audit alkalmával, hogy hol a legnagyobb a hővesztesége a házunknak. Ez azért fontos, mert megtudhatjuk, melyek azok a részek, amiket szigetelnünk kell a későbbiekben.
  • A legkönnyebb dolgunk akkor lesz, ha a felújításunkat is rendszerezzük. Először általában a nyílászárok cseréjével szoktak kezdeni, majd a hőszigeteléssel és utoljára hagyják a kazán cseréjét.
  • Érdemes odafigyelni a homlokzati hőszigetelésnél az anyagvastagságra, a későbbiekben nagyon sok energiát spórolhatunk meg, ha megfelelőt választunk. Kérje ki szakemberünk segítségét!
  • Anyagválasztásnál még fontos szempont, hogy ugyanattól a gyártótól próbáljuk meg beszerezni az összes anyagot, így biztosak lehetünk abban, hogy ugyanazt a minőséget kapjuk!
  • Nem utolsó sorban pedig a munkát bízzuk mindig szakemberre, nagyon fontos, hogy megfelelő tudású szakember végezze a munkát, mert ha nem, csak az időnk és a pénztárcánk bánja!

Forrás: Furdancs Blog

Szigetelés hírek, még időben...

Hívja szakértőnket! +36204005040