A családi házak esetében az energia, a határoló felületeken át távozik, emiatt érdemes először a külső hőszigetelést elvégezni majd az ajtó-, ablak cserét és csak ezután a fűtéskorszerűsítést. Ezt a következtetést lehet levonni a Fenntartható Otthon Zrt. által készített felmérése alapján. 600 családi házat vizsgáltak meg az energetika szempontjából. Egy családi ház felújításával, korszerűsítésével, akár a gázszámla fele is megtakarítható. A magyar ingatlanok legtöbbje az energetikai besorolás alapján az F és G csopotba tartozik. Ehhez tisztában kell lenni azzal, hogy milyen csoportokat különböztetünk meg. A következő táblázatban láthatjuk, az értékeket és szöveges jellemzésüket.

 

Minőségi osztály betűjele Minőségi osztály jellemzése Összesített energetikai jellemző és viszonyítási alap arányának százaléka

  A+

Fokozottan energiatakarékos

<55

A

Energiatakarékos

56-75

B

Követelménynél jobb

76-95

C

Követelménynek megfelelő

96-100

D

Követelményt megközelítő

101-120

E

Átlagosnál jobb

121-150

F

Átlagos

151-190

G

Átlagost megközelítő

191-250

H

Gyenge

251-340

I

rossz

341<

 

 

Az ismert adatok alapján a hazai ingatlanoknak eddig mindösszesen 25%-a hőszigetelt és 13%-a nevezhető korszerűnek az energetikai szempontok alapján. A lakosságra az a jellemző, hogy az olcsóbb, rosszabb minőségű szigetelést választja. Hazánkban átlagosan 8-9cm a szigetelés vastagsága, az ideális a 12cm lenne. Leggyakrabban az üveggyapotot abból is a gyengébb minőségűt választják a szigeteléshez a magasabb hővezetésű anyagok helyett. Így a befektetés sem térül meg olyan gyorsan.

Kovács Attila szerint, aki a Saint Gobain Construction Products Magyarország Kft. Isover diviziójának az ügyvezetőigazgatója, egy ház hőszigetelésére és hangszigetelésére a legjobb anyag a vakolható kőzetgyapot. Ennek azonban ára van. Sokkal többe kerül, mint az itthon elterjedt polisztirolhab.

 

 

Forrás: http://ingatlanhirek.hu/hir/Akar-a-gazszamla-fele-is-megtakarithato/40652/

Hívja szakértőnket! +36204005040